Wanneer:
19 mei 2019 @ 13:00 – 17:00
2019-05-19T13:00:00+02:00
2019-05-19T17:00:00+02:00
St. Jozef en de H. Familie in de kijker

Op de zondagen in mei is de RK-kerk van Ovezande, Hoofdstraat 60, geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Dan is een prachtige, uitgebreide tentoonstelling te bezichtigen. De expositie is gewijd aan Sint Jozef. En omdat hij de patroonheilige is van het gezin, is ook de Heilige Familie opgenomen in de tentoonstelling.
De heilige Jozef is altijd bescheiden, opzij naast Maria en haar Kind, maar geloof maar dat hij een belangrijke invloed op Jezus heeft gehad. En dat hij zorgzaam voor zijn vrouw was. Als hij gewild had, zou hij zo de politiek in gekund hebben. Hij was immers van het geslacht David en dat verleende hem op voorhand al status. Hij leefde als timmerman in een gehucht ver van de hoofdstad Jeruzalem. Timmerman ……meubels, hekwerken, kippenhokken en als hij op Ovezande gewoond had, misschien wel klompen.
Het dorpje Smakt bij Venray is het enige bedevaartsoord van de Heilige Jozef in Nederland. In de kapel uit 1699 kwamen door de jaren heel veel verloofde stellen op bedevaart, omdat Sint Jozef de patroonheilige van een gelukkige levenstaak is. Het trekt jaarlijks zo’n 25.000 pelgrims uit Nederland. Tegenwoordig is de gerestaureerde kapel ook een mijlpaal op het Pieterspad. Jozef wordt vaak afgebeeld met een lelietak, symbool van de kuisheid. De lelie geeft ook aan dat de echtgenoot van Maria is. Omdat hij timmerman was, ontbreken een zaag, bijl en winkelhaak als attribuut natuurlijk niet.
Als patroonheilige beschermt hij opvoeders, wezen, reizigers en -door de kerk sterk gepropageerd- arbeiders. Zijn patroonschap bij woningnood en voor het verkrijgen van een goed huis grijpen terug op het stalletje in Bethlehem.
Het is belangrijk dat op Sint Jozef 19 maart de zon schijnt “Sint Jozef helder en klaar, geeft licht een vruchtbaar jaar”.
De opening van de tentoonstelling is op zondag 5 mei om 15.00 uur met een lezing door vicaris Paul Verbeek. Inloop met koffie/thee/fris voor de kinderen is vanaf 14.30 uur. Toegang is gratis.

Pin It on Pinterest

Share This