“Liefhebbers komen van ver om De Blazekop te bewonderen’’

Zodra je de Molenweg in Ovezande oprijdt, zie je hem al staan. Korenmolen De Blazekop is een echte blikvanger. Rijden we een stukje verder, dan zien we meteen dat deze unieke plek bestaat uit een grote schuur en twee huisjes. Dat brengt ons bij Ad Braamse, voorzitter van Stichting Molen De Blazekop en zijn vrouw Mary Kosten, directeur van Stichting Kio.

‘’Er zit een lange geschiedenis aan deze plek vast,’’ begint Mary lachend te vertellen. ‘’De grote verbouwde schuur is van Stichting Kio, een stichting met vraag gestuurde zorg voor kinderen en (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking. Deze locatie wordt gebruikt voor dagbesteding. De molen is in beheer bij mijn man en de Bed & Breakfast, bestaande uit twee aparte huisjes, runnen we samen.’’ Alles op de locatie is in elkaar verweven. Dat blijkt als Mary uitlegt dat cliënten van de dagbesteding meehelpen op het gehele terrein. ‘’In de schuur hebben we een prachtige keuken waar ze kunnen koken, bakken en braden. Op het terrein lopen ook een aantal dieren, die ze met elkaar verzorgen.’’ Ad vult aan: ‘’Bij het onderhoud rondom de molen helpen ze ook mee, bijvoorbeeld met het verwijderen van onkruid of het snoeien van de heg. Als we gasten ontvangen in de B&B, bakken ze koekjes om hen smakelijk te ontvangen.’’

Technisch hoogstandje
Het grootste onderhoud doet Ad zelf aan de molen. ‘’Het is een prachtig monument en de moeite waard om er goed voor te zorgen. De molen werkt wel, maar we malen er niks mee. Ons doel is de molen iedere week te laten draaien, behalve als er cliënten op het terrein aanwezig zijn. Dan is het te gevaarlijk.’’ De oude korenmolen is in 1884, vanuit Noord-Holland, naar het landschapspark gebracht. De molen is, zoals Ad het mooi verwoord, een technisch hoogstandje. In 2011 is het monument gerestaureerd en als hij draait kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen. ‘’Soms krijg ik van molenaren, die speciale papieren hebben, de vraag of ze de molen zelf mogen draaien. Echte liefhebbers komen van ver buiten Zeeland om De Blazekop te bewonderen,’’ vertelt hij met trots.

Hollandse vakantiebestemming
Dat het een unieke locatie is, dat is een feit. Het stuk grond wordt ingevuld op een positieve manier en met een typisch Hollandse vakantiebestemming. Mary: ‘’Hoe uniek is het om te slapen onder een molen? We krijgen veel positieve reacties van gasten. Ook als ze horen dat er op de locatie dagbesteding wordt gegeven. Sommigen komen juist daarom bij ons logeren.’’ Als de gasten tijdens hun verblijf nieuwsgierig zijn naar De Blazekop, dan geeft Ad met plezier een rondleiding. Kortom, deze plek is een echte verrijking voor het landschapspark.

 

Activiteiten
Landschapspark Borsele

Schrijf je in om maandelijks op de hoogte te worden gehouden van de activiteiten die worden georganiseerd in Landschapspark Borsele

We sturen je geen spam!