“We drinken graag een glaasje cassis van eigen bes’’

Op een regenachtige dag in februari rijden we het erf op van Marinus Vermue, eigenaar van Koelbedrijf Vermue B.V. Hij is akkerbouwer en een deel van zijn werkzaamheden bestaan uit het telen van zwarte bessen.

Ooit, jaren terug, begonnen de ouders van Marinus met het telen van de bessen. ‘’Hero zocht nieuwe telers. Ze zijn toen hier in de buurt rond gaan vragen welke bedrijven interesse hadden. Toevallig kwam dit voor mijn ouders goed uit. In de maand juli, dan worden de bessen geoogst, hadden ze het rustig. Kortom, de zwarte bessen konden ze er best bij hebben,’’ vertelt hij. Marinus is opgegroeid met de zwarte bessen en heeft de werkzaamheden met veel plezier overgenomen. Het klimaat in het landschapspark is geschikt omdat het niet te droog is en er over het algemeen weinig vorst is in de winter. Voor het telen begint hij met de aankoop van de juiste rassen. ‘’Het zijn kleine stokjes die je in de grond steekt. Na twee jaar kun je de eerste bessen oogsten en na zeven jaar heb je de piek bereikt. Dat komt omdat de bessen groeien aan het hout van het jaar daarvoor en de struiken zodoende steeds groter worden.’’ Natuurlijk speelt het weer ook mee. Ook al is Marinus zelf geen fan van een regenbui, voor de bessen is het in de maanden voor de oogst wel beter. ‘’Ze zuigen zich dan vol met water. Ze worden hierdoor groter en de bessen krijgen een zoetere smaak.’’

Hero Cassis
De zwarte bes heeft een bijzondere, wat wrange smaak van zichzelf. Daarom worden de bessen vaak verwerkt in sappen, jam, chutney én cassis. De zwarte bessen uit het landschapspark worden verwerkt in de cassis van Hero. ‘’Door de wat zure smaak van de bes eet ik ‘m niet zomaar op. Wel vinden mijn gezin en ik het lekker om de bessen door de vla te mengen én drinken we graag een glaasje cassis van eigen bes.’’ Op de cassisfles staat expliciet beschreven dat de zwarte bessen uit Zeeland komen en daar is Marinus erg trots op. Glimlachend gaat hij verder: ‘’Ik vind het verschil tussen de cassis van Hero en andere merken groot, maar natuurlijk smaakt het lekkerder als je weet dat je eigen product erin verwerkt zit.’’

Volendam
Over het algemeen worden de bessen verkocht aan bedrijven en weet Marinus niet precies waar zijn zwarte bessen nog meer worden gegeten en gedronken in ons land. Particulieren kunnen ook bessen bij hem halen voor eigen gebruik. Marinus weet wel dat ze in Volendam genieten van zijn product. ‘’Dat is wel grappig,’’ lacht hij, ‘’want ieder jaar komen er toeristen uit Volendam flink wat kilo’s halen. Ze maken daar, met een groepje buren, sap van mijn zwarte bessen. Bij hen weet ik zeker dat mijn producten goed in de smaak vallen.’’ Nu, in februari, is het nog rustig. Toch is hij er al helemaal klaar voor om deze zomer weer een mooie oogst af te leveren.