Molen de Vijf Gebroeders

Molen de Vijf Gebroeders in Heinkenszand

Molen de Vijf Gebroeders werd in 1851 gebouwd nadat de Noordmolen aan het Meulwegje door een brand werd vernietigd. De molen werd in 1970 deels gerestaureerd en een groot deel van de inventaris werd verwijderd.

Na 1970 draaide de molen regelmatig maar er werd geen meel meer gemaakt. Door vochtproblemen trad het verval in. In de 90-er jaren was het verval dusdanig dat de molen deels ontmanteld moest worden vanwege gevaar voor de omgeving.

In 2002 werd de restanten aangekocht door de Stichting Molen de Vijf Gebroeders (huidige eigenaar, die geheel bestaat uit vrijwilligers). Een plan om de molen in oude glorie te herstellen werd gemaakt en uitgevoerd en in 2007 kon de molen geheel gerestaureerd in gebruik genomen worden. Tot de dag van vandaag worden wekelijks diverse soorten graan gemalen.

In 2014 werd een ontvangstgebouw, “de Meuleschure”, gebouwd en in gebruik genomen. Deze wordt gebruikt voor de verkoop van de molenproducten, maar ook voor educatieve doeleinden. Verder kunt u tijdens uw bezoek, in het gebouw of op het terras, een glaasje fris of kopje koffie nuttigen. Tenslotte verhuren wij het ontvangstgebouw ook voor partijen en bijeenkomsten. Zo voorzien wij mede in extra inkomsten om zowel de molen als het ontvangstgebouw in een goede staat van onderhoud te behouden.

Er zijn mogelijkheden om rondgeleid te worden in de molen tijdens de openingstijden. Groepsbezoeken zijn mogelijk op afspraak.
Enkele keren per jaar worden evenementen georganiseerd op het molenterrein, die gratis te bezoeken zijn voor het publiek.

De openingstijden van de molen en de winkel in het ontvangstgebouw zijn, iedere zaterdag van:

  • 1 oktober tot en met 30 maart van 13.00 – 17.00 uur
  • 1 april tot en met 30 september van 11.00 – 17.00 uur.

In de maanden juli en augustus is de molen ook op woensdagmiddag te bezoeken van 12.30 uur tot 17.00 uur.

Voor verdere  informatie over de molen en het ontvangstgebouw; zoals bezoekmogelijkheden, donaties, verhuur van het ontvangstgebouw, evenementen of heeft u interesse om actief als vrijwilliger bij te dragen in het behoud van de molen, kunt u terecht op onze website.

Lees ook eens het stukje van Zeeuwse Erfgoed over de passie van de molenaars!

 

Waar?

Molen de Vijf Gebroeders

Molen de 5 Gebroeders

Bezoekadres:
Slaakweg 1
4451RB  Heinkenszand

Correspondentieadres:
Honingklaver 3
4451 TC Heinkenszand

t +31 (0)113-561877
m +31 (0)6–38900040
i www.de5gebroeders.nl
e de5gebroeders@zeelandnet.nl
f /De5Gebroeders
previous arrow
next arrow
Slider

Pin It on Pinterest

Share This